Er zijn een groot aantal redenen op te noemen waarom iedereen zou moeten beginnen met hardlopen. Maar hoe zorg je dat je motivatie voor hardlopen ook blijft behouden?

Vrijwel elke hardloper, of zelfs elke sporter, krijgt er ooit mee te maken: Na een (lange) periode met veel plezier en misschien wel grote successen, komt een periode waarin het plezier afneemt, of waar de prestaties uitblijven. Helaas kan dit de motivatie voor hardlopen of welke sport dan ook doen afnemen.

Als gevolg, zullen de prestaties en het plezier alleen maar verder dalen. Dit moet doorbroken worden. Gelukkig kan dat op verschillende manieren!

In dit uitgebreide artikel krijg je 7 waardevolle tips over hoe jij het beste de motivatie voor hardlopen kunt behouden. Daarmee zal je ongetwijfeld het plezier in hardlopen herontdekken!

Hoe behoud je de motivatie voor hardlopen?

1. Schrijf je in voor een wedstrijd

Hardloopwedstrijd geeft motivatie

Veel hardlopers werken naar een wedstrijd toe, zoals bijvoorbeeld een marathon. Zodra ze die marathon hebben gelopen, ontstaat er regelmatig een klein dipje. Ze weten niet wat de volgende stap is en na maanden van uitgebreide training, lijkt er nu niet echt meer een reden te zijn om te gaan hardlopen.

De eerste tip die je kan gaan helpen met de motivatie voor hardlopen gaat dan ook over wedstrijden. Wanneer je je inschrijft voor een hardloopwedstrijd, zal je gemotiveerd raken om weer te gaan trainen voor dat specifieke evenement.

Dat hoeft zeker niet opnieuw een marathon te zijn, misschien is een snellere vijf kilometer ook wel een mooie uitdaging. Op alle typische hardloopafstanden zijn vrijwel overal op regelmatige basis wedstrijden te vinden.

Dus, waar wacht je nog op?

2. Leer van andere hardlopers

Deze tip gaat niet eens zozeer over het hardlopen zelf, maar ondanks dat kan je het enorm helpen om de motivatie voor hardlopen te behouden of terug te vinden: Leer van andere hardlopers en laat je inspireren!

Als de resultaten van anderen op Strava je niet meer motiveren, kun je je nog steeds laten inspireren door andere hardlopers. Zelf raak ik uitermate geïnspireerd en gemotiveerd door het kijken van documentaires, zoals Kipchoge: The Last Milestone of het lezen van boeken.

In Kipchoge: The Last Milestone zie je hoe de grootste hardloper aller tijden, genaamd Eliud Kipchoge, toewerkt naar de ultieme uitdaging: het lopen van een marathon in minder dan twee uur! De documentaire kan niet anders dan inspirerend worden benoemd, ook voor beginnende hardlopers.

Inspirerende documentaire over Eliud Kipchoge

Twee inspirerende boeken die ik iedereen aanraad om te lezen zijn Geen zee te hoog van Els Visser en Missie Marathon van Mariska van Sprundel.

Het verhaal in Geen zee te hoog is het waargebeurde verhaal van Els Visser, al zou je het bijna niet geloven. Tijdens een reis naar Azië, overleefde ze op wonderbaarlijke en dappere wijze een schipbreuk midden op zee. Daarna werd ze topatleet op de triathlon.

In Missie Marathon lees je hoe Mariska van Sprundel toewerkt naar haar eerste marathon. In eerdere pogingen voor de marathon raakte ze keer op keer geblesseerd tijdens de voorbereiding. Maar deze keer pakt ze het anders aan en schakelt ze hulp in van verschillende professionals met ieder hun eigen specialiteit.

Dit boek kan met name inspirerend zijn voor beginnende hardlopers die toe (willen) werken naar een grote wedstrijd, of voor hardlopers die vaak geblesseerd raken en verandering willen.

3. Stel doelen

De eerste tip ging over hardloopwedstrijden. Maar misschien zie je het niet zo zitten om (opnieuw) deel te nemen aan een hardloopwedstrijd of evenement. Jammer, maar je kan nog steeds uitdagende doelen stellen die je kunnen helpen om de motivatie voor hardlopen te behouden.

Wat dacht je van een wekelijks tijdsdoel, zoals: ‘Deze week wil ik in totaal 90 minuten hardlopen en dit wil ik wekelijks met 5 minuten verhogen!’

Of bijvoorbeeld een maandelijks afstandsdoel, zoals: ‘Deze maand wil ik in totaal 100 kilometer hardlopen!’

Daarnaast is er natuurlijk nog steeds de mogelijkheid om voor jezelf toe te werken naar een bepaalde tijd op een bepaalde afstand (bijvoorbeeld 5 kilometer onder de 25 minuten), zonder dat je je in hoeft te schrijven voor een hardloopevenement.

Deze doelen kunnen je helpen om de motivatie voor hardlopen te behouden. Je kunt de doelen voor jezelf bijhouden in je hoofd, op papier, in een Excel-sheet of met apps, zoals Strava.

4. Loop samen met anderen

Samen hardlopen

Soms verlies je de motivatie voor hardlopen, omdat het niet meer zoveel plezier geeft als voorheen. Als je samen gaat lopen met anderen, kan dit ten eerste een enorme boost geven aan je plezier. Je kunt onderweg gezellig kletsen en voordat je het weet, heb je een prachtig rondje gelopen!

Maar er is nog een voordeel aan samen lopen met anderen: Het kan helpen met de motivatie voor hardlopen om überhaupt te gaan. Wanneer je een hardloopmaatje hebt, zal je al snel een vast moment (of meerdere) per week afspreken om te gaan hardlopen. Je zal merken dat je minder makkelijk een hardloopsessie overslaat.

5. Luister naar muziek of podcasts

Muziek luisteren tijdens hardlopen

Soms zijn de prachtige uitzichten tijdens het hardlopen niet genoeg om je voldoende te motiveren. Je vindt het misschien al snel saai worden, zodra de afstanden van je hardloopsessies groter en groter worden.

Als je je begint te vervelen tijdens het hardlopen, en je geen hardloopmaatje kunt vinden, kan dat je motivatie voor hardlopen doen afnemen. Toch is er nog een optie!

Doe je oortjes in of zet je koptelefoon op je hoofd en luister naar je favoriete motiverende hardloopmuziek. Verder is het de afgelopen jaren ook populair geworden om een podcast te beluisteren tijdens het hardlopen. Dus als jij van podcasts houdt, kan dit wel eens uitstekend werken tijdens het hardlopen. Veel loop- en luisterplezier!

6. Beloon jezelf

Er is toch niets leuker dan jezelf belonen voor hard werk? Precies, dat kan bij hardlopen ook. En ook bij hardlopen heeft het een boost effect.

Eigenlijk gaat deze tip hand in hand met de tip om jezelf doelen te stellen. Je gaat nu een beloning linken aa de doelen die je stelt.

Zo kun je jezelf bijvoorbeeld een beloning beloven, zodra je een bepaalde afstand aan één stuk door kunt hardlopen. Daar werk je dan vervolgens door middel van een hardloopschema naar toe. Zodra je je doel hebt behaald, trakteer je jezelf aan de hand van de gestelde beloning. Je kunt jezelf belonen met bijvoorbeeld nieuwe hardloopschoenen, een nieuw trainingsvest of gewoon een lekker avondje uiteten met familie of vrienden.

Je zal merken dat dit je een extra dosis motivatie voor hardlopen zal geven.

7. Varieer in hardlooproutes

Hardlopen in het bos

Uiteraard kan variatie ook helpen om te blijven genieten van hardlopen, en daarmee de motivatie voor hardlopen te behouden. Er zijn maar weinig mensen die er van houden om altijd maar hetzelfde te doen.

Zo werkt dat ook in hardlopen. Als jij altijd hetzelfde rondje loopt, kan dat op den duur gaan vervelen. Zorg daarom voor afwisseling. Je kunt bij hardlopen op verschillende manieren variatie aanbrengen:

  • Varieer in hardlooproutes: Wissel af tussen bijvoorbeeld stad, bos, platteland, enzovoort.
  • Varieer in afstand: Loop niet telkens dezelfde afstand, maar varieer. Bij langere afstanden, kun je tussendoor stukken wandelen.
  • Varieer in tempo: Wissel wat vaker af tussen bijvoorbeeld intervalsessies, lange duurlopen en zo nu en dan een tempoloop.

Meer weten?

Ben je nieuw in de wereld van hardlopen en wil je meer weten over beginnen met hardlopen, lees dan verder door hier te klikken. Ben je op zoek naar tips, reviews en vergelijkingsgidsen over hardloopuitrusting, klik dan hier. Wil je gelijk aan de slag en ben je op zoek naar inspiratie en de beste tips met betrekking tot je trainingen, klik dan hier.

Veelgestelde vragen

Wat is er leuk aan hardlopen?

Je kunt beter vragen, wat niet! Hardlopen heeft enorm veel voordelen. Ook maak je tijdens hardlopen het stofje endorfine aan, wat je gelukkiger maakt en genot geeft.

Verder is hardlopen erg leuk, omdat je op een positieve manier aan je gezondheid bijdraagt, het geeft ontspanning, het verlaagt stress, je wordt beloond met prachtige uitzichten, je ziet je prestaties verbeteren en nog veel meer!

Samenvatting

In dit uitgebreide artikel heb je gelezen hoe jij het beste de motivatie voor hardlopen kunt behouden. We hebben je 7 waardevolle tips gegeven over hoe je dit aan kan pakken.

Zo heb je gelezen dat je je bijvoorbeeld kan inschrijven voor een wedstrijd voor een extra dosis motivatie. Leren van andere hardlopers kan ook uitstekend werken, door bijvoorbeeld het bekijken van een documentaire of het lezen van inspirerende boeken.

Verder zal het in je voordeel werken om doelen te stellen, op het gebied van bijvoorbeeld afstand, tijd en tempo. Je kunt voor jezelf een beloning hangen aan het behalen van de doelen.

Tot slot, om het plezier in hardlopen te behouden, en daarmee de motivatie, kan het helpen om muziek of podcasts te beluisteren tijdens het hardlopen, samen hard te lopen met anderen en variatie aan te brengen in je hardloopsessies, op het gebied van routes, tempo en afstand. Succes en veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *