Of je nu een beginnend hardloper of gevorderde bent, zolang je hardloopt, geniet je ook van de vele voordelen van hardlopen! Maar wat zijn de voordelen van hardlopen? Wat levert het op? En waarom is het een uitstekende manier van sporten en vrijetijdsbesteding?

In dit artikel lees je meer over zeven voordelen van hardlopen. Naast de voordelen die genoemd worden in dit artikel, zijn er nog veel meer voordelen van hardlopen, maar dit zijn zeven belangrijke en uiterst noemenswaardige voordelen.

Wat zijn de voordelen van hardlopen?

1. Hardlopen geeft plezier

Niet voor niets beginnen we gelijk met dit als eerste voordeel in de lijst. Hardlopen geeft plezier, en dat zou natuurlijk ook de reden moeten zijn dat we beginnen. Als je er op uitgaat voor een rondje hardlopen, kun je genieten van de uitzichten, de frisse lucht en het leven om je heen op straat, tussen de weilanden of in het bos.

Daarnaast kan ook de flinke inspanning een aardige dosis plezier opleveren. Tijdens het hardlopen zal je soms merken dat je uitgeput raakt, maar naderhand kun je terugkijken op een geslaagd rondje. Daarnaast ga je vanzelf een stijgende lijn waarnemen in je hardloopprestaties. Ook dit kan een enorme boost geven en positief bijdragen aan je loopplezier.

2. Hardlopen verbetert je conditie

Op het gebied van lichamelijke gezondheid biedt hardlopen ook talloze voordelen. Misschien wel een van de grootste gezondheidsgerelateerde voordelen van hardlopen is dat het je conditie verbetert. Tijdens het hardlopen neemt je hartslag toe om onder andere voldoende zuurstof naar je spieren te vervoeren. Je spieren gaan namelijk harder werker tijdens het hardlopen.

Ga je vaker hardlopen, dan zal je lichaam zich hierop aan gaan passen. Je hart zal efficiënter gaan werken om deze taken op een efficiëntere wijze uit te voeren. Dit betekent dat je conditie toeneemt. Na langere tijd zal je dan ook gaan merken dat je verder of sneller kunt gaan hardlopen op hetzelfde inspanningsniveau, zolang je op een goede en verantwoorde manier traint uiteraard.

3. Hardlopen kan helpen om af te vallen

Ook dit punt in het lijstje is een van de voordelen van hardlopen die gerelateerd is aan je lichamelijke gezondheid. Hardlopen kan namelijk een uitstekend onderdeel zijn van een plan om af te vallen. Tijdens het hardlopen ben je actief bezig. Je hebt daarvoor energie nodig, die je kan halen uit bijvoorbeeld koolhydraten en vetten. Het vrijmaken van deze energie betekent dat je calorieën verbrandt, wat bij kan dragen aan een gezonde manier van afvallen, zolang je bijvoorbeeld ook een geschikt voedingspatroon hanteert.

Hier kun je lezen dat je als vuistregel aan kunt nemen dat je ongeveer 1 kcal per kilo lichaamsgewicht per kilometer verbruikt. Gebruik onderstaande rekentool om je calorieverbruik te schatten voor een hardloopsessie. Het dragen van bepaalde sporthorloges kan je calorieverbruik tot in meer detail bijhouden.

Hoeveel calorieën verbrand ik?4. Hardlopen verlaagt stress

hardlopen verlaagt stress

Nog een van de voordelen van hardlopen kan gevonden worden in het verlagen van stress. In de huidige maatschappij zal zo ongeveer iedereen wel eens stress ervaren, of het nu van werk of andere dingen komt.

Een rondje hardlopen kan je stressniveau verlagen. De inspanning tijdens het lopen maakt je hoofd leeg en het kan naderhand een enorm gevoel van voldoening opleveren. Je bent namelijk actief bezig geweest, hebt iets goeds gedaan voor je lichaam en conditie en je hebt de frisse buitenlucht opgezocht. Kortom, eerst inspannen, daarna een ontspannen en voldaan gevoel!

5. Hardlopen kan je opvrolijken

Een rondje hardlopen heeft de kracht om je stemming te verlichten, wat daarmee nog één van de voordelen van hardlopen is. Tijdens een hardloopsessie komen er chemische stoffen vrij, waaronder endorfines, die zorgen voor een gevoel van blijdschap en positiviteit. Zoals we al zeiden, kan het dus ook stress verminderen en zelfvertrouwen opbouwen. Buiten hardlopen in de frisse lucht en de natuur kan op zichzelf al inspirerend werken. Kortom, een rondje hardlopen heeft het vermogen om je humeur op te krikken en je algemene welzijn te versterken!

6. Hardlopen kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen

Hardlopen is niet alleen leuk en stress-verlagend, het kan ook een positieve bijdrage hebben op je gezondheid, zoals het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Dat werkt onder andere als volgt: Zo schrijven experts van binnen en buiten het RIVM op Volksgezondheid en Zorg dat regelmatige lichamelijke activiteit zoals hardlopen het gehalte HDL-cholestrol verhoogt. Daarop volgt dat mensen met een hoog HDL-cholesterol gemiddeld genomen een kleinere kans op hart- en vaatziekten hebben.

Zo heeft bijvoorbeeld een onderzoek in 2022 nog aangetoond dat er een verband is tussen lichamelijke inspanning, zoals hardlopen, en een lager risico op hartfalen. Ook benoemen ze daarbij dat het promoten van lichamelijke activiteit een positieve werking kan hebben op het verlagen van het percentage van de bevolking dat lijdt aan hartfalen.

7. Hardlopen bevordert gezondheid op hogere leeftijd

Vaak wordt onterecht gedacht had hardlopen enorm slecht is voor je knieën, enkels en heupen. De klap op je gewrichten zou alleen maar schade aan kunnen richten. Toch hebben meerdere onderzoeken al aangetoond dat hardlopen de kans op knie- en heupartrose kan doen verkleinen, doordat het bij kan dragen aan het sterker maken van het dragend vermogen van de gewrichten. Als gevolg neemt daardoor de kans op artrose juist af. En hiermee kan het dan ook wel zeker bijdragen aan het bevorderen van de gezondheid op latere leeftijd!

Meer weten?

Ben je nieuw in de wereld van hardlopen en wil je meer weten over beginnen met hardlopen, lees dan verder door hier te klikken. Ben je op zoek naar tips, reviews en vergelijkingsgidsen over hardloopuitrusting, klik dan hier. Wil je gelijk aan de slag en ben je op zoek naar inspiratie en de beste tips met betrekking tot je trainingen, klik dan hier.

Veelgestelde vragen

Kan hardlopen de kans op knie- en heupartrose vergroten?

Het wordt regelmatig verondersteld dat dit het geval is. Toch zijn er meerdere onderzoeken die dit weerleggen en aangeven dat hardlopen het dragend vermogen van de gewrichten juist kan doen toenemen, wat de kans op artrose op haar beurt kan verlagen. Op basis van deze onderzoeken is het dan ook aannemelijk dat het antwoord op deze vraag ‘Nee’ is.

Samenvatting

In dit artikel heb je geleerd wat er talloze voordelen van hardlopen zijn. Er zijn er ongetwijfeld nog veel meer dan er in dit artikel benoemd zijn, maar we hebben een aantal van de belangrijkste voordelen van hardlopen voor je op een rijtje gezet. Zo heb je geleerd dat hardlopen enorm veel plezier kan geven, je kan opvrolijken en je stressniveau kan verlagen. Daarnaast heb je gelezen over verschillende gezondheidsgerelateerde voordelen van hardlopen, zoals het verbeteren van je conditie, het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten, het bieden van ondersteuning tijdens het afvallen en het bevorderen van de gezondheid op latere leeftijd. Dus, waar wacht je nog op? Lees hier hoe je kunt beginnen met hardlopen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *