Beginnen met hardlopen is een geweldig idee en heeft talloze voordelen! Maar hoe begin je met hardlopen? Waar moet je rekening mee houden? En wat heb je allemaal nodig?

Dit zijn typische voorbeelden van vragen waar beginnende hardlopers tegenaan lopen.

Dit artikel geeft je waardevolle tips over hoe je het beste kunt beginnen met hardlopen. Deze tips kunnen helpen om op een verantwoorde manier van start te gaan en om het plezier in hardlopen te krijgen en te behouden.

Tips om te beginnen met hardlopen

1. Maak gebruik van de juiste uitrusting

beginnen met hardlopen

Hardlopen is een intensieve sport en kan je lichaam flink belasten. Het is daarom erg belangrijk om op een verantwoorde manier te beginnen met hardlopen. Het is daarom essentieel om gebruik te maken van de juiste uitrusting die bij jou past.

Zorg ervoor dat je in ieder geval geschikte hardloopschoenen hebt. Er zijn talloze hardloopschoenen te vinden in allerlei kleuren, maten, prijzen en modellen. Dit maakt het vaak lastig voor beginners om te weten wat voor hardloopschoenen ze het beste kunnen aanschaffen. Toch blijft het enorm belangrijk om de goede schoenen te kiezen, om zo de kans op blessures zo klein mogelijk te maken.

In veel hardloopwinkels kun je je laten adviseren over het kiezen van de juiste hardloopschoenen die bij jou passen. De medewerker zal je verschillende schoenen laten proberen en op basis van jouw loopstijl, zal de medewerker je kunnen adviseren over welke schoenen geschikt zijn voor jouw manier van hardlopen. Op deze manier kun je hardlopen met schoenen die je de juiste ondersteuning bieden en daarmee de kans op blessures verkleinen.

2. Bouw het rustig op

Een andere belangrijke tip die grotendeels gaat over het voorkomen van blessures, is het rustig opbouwen van de loopafstand en je tempo. Misschien wel één van de meest gemaakte fouten van beginnende hardlopers is dat ze hun eigen lichaam overschatten en het daarmee te veel en te snel belasten. Een vervelend gevolg hiervan is dat dit blessures kan opleveren.

Inderdaad, blessures zijn niet altijd te voorkomen. Maar er zijn ook zeker verschillen tussen verstandige en onverstandige keuzes tijdens het beginnen met hardlopen. Zorg daarom dat je je loopafstand rustig opbouwt. Probeer je totale afstand per week zeker niet meer dan 10% per week te verhogen en zorg voor voldoende hersteltijd tussen hardloopsessies. Luister ook hierin weer naar je lichaam en stop op tijd, wanneer bijvoorbeeld je gewrichten hierom vragen.

Als je denkt dat hardlopen nog een stap te ver is, kan wandelen een uitstekende start zijn ter voorbereiding om te beginnen met hardlopen. Als jij bij jezelf weet dat dit voor jou geldt, start dan met een aantal keer per week afstanden wandelen die jou uitdagen. Probeer hierin het tempo gelijkmatig en rustig op te voeren, en wanneer je merkt dat je er klaar voor bent, kun je rustig korte afstandjes gaan hardlopen. Voordat je het weet, is de passie voor hardlopen ontstaan en ben je op weg naar je eerste 5 kilometer hardlopen!

Ben jij sportief aangelegd, heb je misschien jaren terug al hardgelopen of doe je nu bijvoorbeeld aan voetballen, ook dan is het van belang om rustig op te bouwen. Ook al ben je sportief, je lichaam en gewrichten zijn waarschijnlijk nog niet gewend aan de vele klappen die ze opvangen tijdens het hardlopen. Zorg daarom dat je rustig opbouwt en luistert naar je lichaam, voordat je je loopafstand en tempo gaat verhogen.

3. Stel realistische doelen

Naast het te snel opbouwen, zijn er nog meer vaak gemaakte fouten door beginnende hardlopers, zoals bijvoorbeeld het stellen van te hoge doelen, die op dit moment nog ver van realistisch zijn. Dit kan meerdere nadelige gevolgen hebben. Ten eerste kan dit het plezier in hardlopen verminderen, omdat het halen van doelen niet lijkt te lukken. Dit kan enorm demotiverend werken, waardoor je mogelijk al snel stopt met hardlopen. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Probeer daarom realistische doelen voor jezelf te stellen, en houd deze dynamisch. Dat betekent dat je je doelen aan kan passen, gedurende je meer leert over jezelf als hardloper. Begin met simpele doelen, en vermijd het om te veel te kijken naar je tempo.

Je eerste doelen zouden meer moeten gaan over het genieten van een rondje hardlopen, het hebben van een tevredenheidsgevoel na een hardloopsessie. Daarna kun je doelen zetten met betrekking tot het hardlopen van een bepaalde afstand, bijvoorbeeld 5 kilometer. Start dan met een doel, waarin je nog tussentijds mag pauzeren. Probeer daarna het aantal pauzes steeds verder te verkleinen, totdat je het in één keer kunt hardlopen, zonder pauzes.

Als je dit soort doelen stelt en behaalt, zal je merken dat je plezier krijgt in hardlopen doordat je groeit als hardloper. Zodra je dit bereikt, kun je voorzichtig beginnen met doelen die gaan over je tempo en grotere afstanden. Voordat je het weet, werk je toe naar je eerste hardloopwedstrijd!

4. Zorg voor afwisseling

We lazen zojuist al een tip die kan helpen om de motivatie en het plezier te behouden. Ook deze tip draagt daar aan bij en heeft daarom absoluut recht om dit rijtje te staan. Zorg voor afwisseling tijdens het hardlopen. Op die manier blijft het leuk, uitdagend en kom je na elk rondje terug met een tevreden gevoel.

Tijdens het hardlopen kun je op verschillende manieren afwisseling aanbrengen. Een goed voorbeeld is het afwisselen van je hardlooproutes. Loop niet elke week drie keer hetzelfde rondje. Eén van de vele voordelen van het hardlopen is nou juist dat je kan genieten van het wisselende uitzicht, of je nu in de stad loopt of op tussen de koeien in de wei op het platteland. Het zou daarom zonde zijn om altijd maar hetzelfde rondje te lopen. Dat kan al snel gaan vervelen, waardoor je motivatie en plezier in hardlopen snel kunnen afnemen.

Daarnaast is afwisseling ook belangrijk, zodra je eenmaal je draai hebt gevonden in het hardlopen. Probeer niet telkens maar die vijf kilometer te lopen, waarbij je steeds je vorige PR (persoonlijk record) probeert te verbreken. Je zult ongetwijfeld een keer tegen een ‘plafond’ aan lopen, waarna je niet meer echt verbetert en je de motivatie verliest. Probeer daarentegen, rustige hardloopsessies af te wisselen met sessies op wat hoger tempo, en probeer ook zo nu en dan een intervalsessie te lopen. Op deze manier kun je jezelf blijven verbeteren en tegelijkertijd het plezier en de motivatie behouden.

5. Luister naar muziek of loop samen

hardlopen muziek

Soms is het uitzicht van het hardlopen niet genoeg en vind je het al snel saai worden om telkens maar je eigen voetstappen te horen, terwijl je vermoeidheid langzamerhand toeneemt. Het kan dan van grote waarde zijn om bijvoorbeeld naar muziek te luisteren tijdens het hardlopen. Of wie weet houd je wel enorm van podcasts en is hardlopen voor jou het ideale moment om een podcast te beluisteren.

Dit kan bovenop het uitzicht en de frisse lucht een waardevolle bijdrage leveren aan je plezier en motivatie omtrent hardlopen. Nog mooier is natuurlijk om samen te lopen met een hardloopmaatje en gezellig te kletsen, zolang de vermoeidheid dat toelaat. Dit zal niet direct voor iedereen weggelegd zijn, maar overal in de wereld en overal in Nederland zijn hardlopers, van beginners tot professioneel atleten. Ongetwijfeld loopt daar dan ook jouw ideale hardloopmaatje tussen!

Meer weten?

Wil je nog meer weten over beginnen met hardlopen, lees dan verder door hier te klikken. Ben je op zoek naar tips, reviews en vergelijkingsgidsen over hardloopschoenen, klik dan hier. Wil je gelijk aan de slag en ben je op zoek naar inspiratie en de beste tips met betrekking tot je trainingen, klik dan hier.

Veelgestelde vragen

Kan je zomaar beginnen met hardlopen?

Wanneer je jezelf goed voorbereid en luistert naar je lichaam, kan iedereen beginnen met hardlopen. Niet iedereen zal op hetzelfde tempo starten, of dezelfde afstand gaan lopen, maar het is voor iedereen mogelijk. Zorg voor de juiste uitrusting, luister naar je lichaam en bouw het vooral rustig op. In het ideale geval vind je een maatje om samen mee hard te lopen, of luister muziek tijdens het hardlopen en zorg voor afwisseling in bijvoorbeeld de route.

Is hardlopen goed om af te vallen?

Hardlopen kan je zeker helpen om af te vallen. Je bent actief bezig en zult daardoor calorieën verbranden. Hoe meer calorieën je verbrandt, hoe meer je af kunt vallen. Zorg dat het altijd verantwoord blijft en luister ook hierin naar je lichaam en raadpleeg professionals waar dat nodig is.

Heb je een hardloopschema nodig?

Een hardloopschema kan een zeer waardevolle ondersteuning zijn tijdens het beginnen met hardlopen, maar ook wanneer je gevorderd bent. Een hardloopschema is niet noodzakelijk, maar het kan je zeker helpen, gemotiveerd houden en houvast bieden. Daarnaast is een gepersonaliseerd hardloopschema uitermate geschikt om blessures te voorkomen, wanneer het hardloopschema gepersonaliseerd is aan jouw wensen door bijvoorbeeld hulp van professionals.

Hieronder kun je gratis een hardloopschema downloaden, waarin ook wordt uitgelegd hoe je weet welk tempo je moet lopen per sessie. Succes!

Samenvatting

Je bent van plan om te beginnen met hardlopen, maar je wist nog niet precies hoe je dat moest aanpakken en wat daarbij komt kijken. Na het lezen van dit artikel heb je geleerd over de belangrijkste aandachtspunten zijn, wanneer je gaat beginnen met hardlopen.

Je weet nu dat het belangrijk is om over de juiste uitrusting, met name hardloopschoenen, te beschikken. Verder heb je geleerd dat het verstandig is om rustig op te bouwen, realistische doelen te stellen die je gemotiveerd houden, te zorgen voor afwisseling tijdens het hardlopen en dat het kan werken om muziek te luisteren tijdens het hardlopen of zelfs samen te gaan lopen met een hardloopmaatje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *