Hardloopschoenen zijn er letterlijk in alle soorten en maten. Dat kan nogal overweldigend overkomen wanneer je op zoek bent naar goede hardloopschoenen, die aansluiten op jouw wensen en situatie. Het kiezen van goede hardloopschoenen kan dan ook voor veel mensen enorm lastig zijn.

In dit artikel leer je in 5 stappen de goede hardloopschoenen te vinden voor jouw specifieke wensen en situatie. Op die manier hoef je geen energie te verspillen aan het uitzoeken van bergen aan informatie, maar kun je simpelweg een stappenplan volgen om tot de geschikte schoen te komen.

Hoe kies je goede hardloopschoenen?

1. Breng je doelen in kaart

Voordat je een paar hardloopschoenen gaat aanschaffen, is het van belang dat je in kaart brengt wat je doelen zijn. Dat geeft namelijk aan wat in jouw geval de taken van goede hardloopschoenen inhouden. Zo zal het verschillen wat goede hardloopschoenen zijn voor iemand die zijn PR op de 1000 meter wil verbreken vergeleken met iemand die voornamelijk rondes loopt van 20 kilometer op een rustig tempo.

Voordat je verder gaat met het keuzeproces, is het van belang dat je in ieder geval bedenkt of wat je doel is:

  1. Verder rennen
  2. Sneller rennen
  3. Trailrunnen

Verder is het van belang om te bedenken wat voor afstand je langste loop op de schoenen ongeveer zal zijn. Ga je nooit verder dan bijvoorbeeld 10 kilometer, dan zijn er andere schoenen die het beste bij je passen, ten opzichte van wanneer je regelmatig 25+ kilometer loopt.

2. Ken je vorm van pronatie

Je hebt je doelen in kaart gebracht. De volgende stap is om te weten wat jouw vorm van pronatie is. Maar wat is pronatie eigenlijk?

Tijdens het hardlopen vangt je lichaam klappen op tijdens elke landing. Dat kan veel van het lichaam vragen, en je lichaam gaat er op verschillende manieren mee om. Eén van die manieren is door je enkel naar binnen te laten rollen tijdens de landing, waardoor je hele voet als het ware een beetje naar binnen ‘valt’. Dit draagt er aan bij dat de impact van de landing zo goed mogelijk wordt opgevangen. Dit naar binnen rollen van je enkel heet pronatie. Van persoon tot persoon kan de mate ervan verschillen, en dit is onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Overpronatie: je enkel rolt ‘overdreven’ ver naar binnen. Je loopt extra risico op blessures, zoals scheenbeenklachten en hielspoor.
  • Neutraal: Je enkel heeft een normale vorm van pronatie en rolt licht naar binnen. Je loopt minder kans op blessures door de effectieve schokdemping.
  • Onderpronatie: je enkel rolt amper naar binnen tijdens de landing. Je loopt extra risico op blessures, zoals hielspoor en scheenbeenklachten.

Wanneer je op zoekt ben naar goede hardloopschoenen, is het daarom van belang om jouw vorm van pronatie te kennen en bijpassende hardloopschoenen uit te kiezen. Fabrikanten en winkels zullen altijd aangeven of de schoen ontworpen is voor overpronatie, neutraal of onderpronatie.

3. Selecteer de juiste demping

In deze stap gaan we reflecteren op de doelen die je in kaart hebt gebracht tijdens de eerste stap. Een volgend kenmerk van goede hardloopschoenen is namelijk de juiste demping en dit is onder andere afhankelijk van je doelen.

Grofweg genomen, bestaan er drie categorieën wat betreft demping. Je hebt maximale demping, responsieve demping en als laatste stabiliteit.

Je kiest voor maximale demping wanneer je lange afstanden op de schoenen wilt lopen. Ga je verder dan 15 kilometer. Dan kan het hebben van maximale demping een voordeel zijn om de kans op blessures te verkleinen. Ook wanneer je doet aan trailrunnen, is maximale demping onmisbaar in goede hardloopschoenen. Trailrunnen kan extra belastend zijn door het ruwe terrein, waardoor je het hoge level van demping nodig hebt.

Je bent gebaat bij responsieve demping wanneer je doelen meer in de richting gaan van het zetten van nieuwe PR’s of het trainen door middel van veel intervalwerk en temposessies.

Je kiest voor stabiliteit wanneer je bijvoorbeeld gevoelig bent voor blessures, of merkt dat je wat extra stabiliteit nodig hebt tijdens het lopen. Vaak wordt stabiliteit in een schoen gecombineerd met een flinke hoeveelheid demping, waardoor het dus van toegevoegde waarde kan zijn voor bijvoorbeeld blessuregevoelige hardlopers.

hardloopschoenen marathon

4. Bepaal je budget

De één zal bereid zijn om meer geld te besteden aan zijn passie voor hardlopen dan de ander. Het selecteren van goede hardloopschoenen blijft enorm belangrijk, door de impact die het heeft op hoe je lichaam reageert op het hardlopen.

Toch is het zeker mogelijk om het budget als selectiecriteria mee te nemen tijdens het selecteren van goede hardloopschoenen. Over het algemeen gaan hardloopschoenen zo’n 800 kilometer mee, voordat ze aan vervanging toe zijn. Een paar hardloopschoenen van 160 euro kost daarmee ongeveer 0,20 euro per kilometer.

Je kunt hardloopschoenen al kopen voor minder dan 100 euro en de prijs van een paar prestatieschoenen met carbonplaat kan oplopen tot wel 300 euro. Je hebt dan ook zeker een mogelijkheid om te selecteren, gebaseerd op je budget. Toch blijft het van belang om te zorgen dat je voor dat bedrag nog wel steeds de goede hardloopschoenen kiest op basis van benodigde demping, stabiliteit en vorm van pronatie.

Het voorkomen van blessures zou immers meer waard moeten zijn dan je portemonnee. Gelukkig zijn vrijwel alle criteria vertegenwoordigd in elke prijsklasse. De met carbonplaat uitgeruste hardloopschoenen zijn wel vaak enkel beschikbaar in het hogere prijssegment.

5. Kies de juiste maat en probeer ze!

Je weet nu wat je doelen zijn en kent je vorm van pronatie. Je hebt dit vertaald naar eigenschappen van de schoen, zoals demping, pronatie en stabiliteit. Ook heb je je budget bepaald. Daarmee ben je aangekomen bij de laatste stap, maar ten minste net zo belangrijk.

Kies nu namelijk de juiste maat en probeer ze in de winkel. Als jij al weet welke maat je nodig hebt, kun je ze natuurlijk ook online bestellen. Ben je daar niet zeker van, dan kan het verstandig zijn om een hardloopwinkel te bezoeken, waar je verschillende schoenen uitprobeert die passen bij de door jou opgestelde eigenschappen op basis van dit artikel.

Meer weten?

Ben je nieuw in de wereld van hardlopen en wil je meer weten over beginnen met hardlopen, lees dan verder door hier te klikken. Ben je op zoek naar tips, reviews en vergelijkingsgidsen over hardloopuitrusting, klik dan hier. Wil je gelijk aan de slag en ben je op zoek naar inspiratie en de beste tips met betrekking tot je trainingen, klik dan hier.

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om goede hardloopschoenen te kiezen?

Het kiezen van goede hardloopschoenen die aansluiten bij jouw specifieke wensen en situatie is extreem belangrijk. Dit biedt namelijk talloze voordelen, zoals bijvoorbeeld het verkleinen van de kans op blessures. Hardlopen is een intensieve sport en het kan flink wat druk zetten op je gewrichten.

Door het kiezen goede hardloopschoenen kun je zorgen dat de kans op blessures door de intensiviteit van het hardlopen een stuk kleiner wordt. Het blijft hierbij natuurlijk ook van belang dat je op een verantwoorde manier traint.

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?

Dat verschilt en kan afhangen van verschillende omstandigheden. De intensiteit waarmee je loopt is bijvoorbeeld van invloed, maar ook de leeftijd van de schoen, het aantal gelopen kilometers, de ondergrond waarop je voornamelijk loopt, en nog vele andere invloeden.

Gemiddeld genomen zijn hardloopschoenen na grofweg 800 kilometer toe aan vervanging bij gemiddelde slijtage. Indien er sprake is van lage slijtage, kunnen ze tot wel 1000 kilometer meegaan, terwijl ze bij lage slijtage misschien al wel na 600 kilometer aan vervanging toe zijn.

Belangrijk om te weten is dat je deze slijtage lang niet altijd kunt zien. Vaak lijkt de schoen zelf qua uiterlijk nog intact, maar het is juist de demping in de schoen die het begeeft. Toch is dit nou net een essentiële functie van goede hardloopschoenen en daarom is het belangrijk om je hardloopschoenen op tijd te vervangen.

Samenvatting

In dit artikel heb je gelezen hoe jij in 5 stappen goede hardloopschoenen kunt selecteren, die aansluiten op jouw wensen en situatie. Zo heb je geleerd dat je eerst je doelen doelen in kaart brengt en je vorm van pronatie leert kennen. Hiermee kan je de benodigde eigenschappen van goede hardloopschoenen bepalen, zoals benodigde demping, pronatie en stabiliteit. Aan de hand deze kenmerken en je budget de juiste schoen kiezen, die je vervolgens nog zou kunnen passen in een winkel als je niet zeker weet welke maat je nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *