Voor een deel van de hardlopers is hardlopen nog steeds een seizoensgebonden sport. Zij lopen graag hard in de zomer wanneer de temperaturen wat aangenamer zijn, maar vermijden hardlopen in de winter. Toch is dit zeker mogelijk! Het is daarbij wel van belang dat je beschikt over de juiste hardloopkleding in de winter.

In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet op het gebied van hardloopkleding in de winter, zodat je zelfs in de winter op een verantwoorde manier kunt gaan hardlopen!

Wat heb je nodig aan hardloopkleding in de winter?

1. Onderlaag: Thermokleding

Om te beginnen is het van belang om voldoende warmte te kunnen vasthouden. Op die manier kan je lichaam optimaal functioneren. Daarnaast is het van belang om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden.

Het vasthouden van voldoende warmte kun je bereiken met de onderlaag. Je kunt hiervoor het beste thermokleding gebruiken, zoals een thermoshirt en thermobroek. Dit is vaak strakke, maar ademende sportkleding die dus voornamelijkt dient om het lichaam warm te houden. Dat is natuurlijk al één van de belangrijkste functies van hardloopkleding in de winter.

Je kunt talloze producten van goede thermokleding vinden bij bijvoorbeeld Bol.com.

2. Tussenlaag: Sportkleding

Vanaf de onderlaag gaan we door naar de tussenlaag. Deze laag draag je dus over je onderlaag en zal voornamelijk bestaan uit ademende sportkleding. Het grootste doel van deze tussenlaag is het creëren van een extra isolerende laag. Daarmee draagt deze laag opnieuw bij aan het vasthouden van warmte in je lichaam.

Tijdens de koude dagen kun je in dit geval kiezen voor sport t-shirts met lange mouwen. In het ideale geval heeft het een kraag met ritssluiting, om zo je nek te kunnen bedekken en daarmee ook te isoleren.

Zolang je een lange thermobroek hebt aangedaan in je onderlaag, zou je voor een kort sportbroekje kunnen kiezen, wat je over de thermobroek aan doet. Naarmate de temperaturen verder omlaag gaan, kun je overschakelen naar een lange sportbroek. Probeer wel de broeken te selecteren die niet te veel wegen en je niet belemmeren tijdens het lopen.

Als je op zoek bent naar hoge kwaliteit tussenlaag hardloopkleding in de winter, kun je kijken bij bijvoorbeeld Under Armour.

3. Toplaag: Windjack

Op je bovenlichaam is het verstandig om af te sluiten met een derde laag door middel van een windjack. Het voordeel van een windjack is dat deze vaak vrij licht zijn en je daarom niet storen tijdens het hardlopen.

Tegelijkertijd kan een windjack je enorm goed beschermen tegen de wind, wat ervoor zorgt dat je opnieuw minder snel zal afkoelen onder invloed van de lage winterse temperaturen. Een ander voordeel van een windjack is dat ze vaak waterdicht zijn, en ze daarmee ook beschermen tegen eventuele regen- of sneeuwbuien.

Over het algemeen kan je een windjack ook sluiten door middel van een rits tot aan je kind, waardoor je rond je hals ook minder snel kou zal lijden.

Het is dan ook niet voor niets dat windjacks een essentieel onderdeel zijn van hardloopkleding in de winter. Je vindt ze van hoogwaardige kwaliteit bij bijvoorbeeld Under Armour of Nike.

4. Muts en handschoenen

hardloopmuts in winter

Naast de drie lagen die hierboven zijn beschreven, zijn ook bepaalde accessoires van groot belang voor hardloopkleding in de winter. Wanneer je gaat hardlopen op koude dagen met winterse temperaturen is het namelijk ook belangrijk om je handen en oren goed warm te houden.

Een hardloopmuts en een paar handschoenen mogen daarom niet ontbreken in je hardloopkleding in de winter. Voor zowel de muts als je handschoenen kan het verstandig zijn om te kiezen voor speciale sportgerelateerde producten. Deze hebben het grote voordeel dat ze nog steeds ademend zijn.

Goede handschoenen en muts voor tijdens het hardlopen, zijn op veel plekken verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld bij de Decathlon.

5. Zichtbaarheid

Naast de koude temperaturen brengt de winter nog iets anders met zich mee. De dagen worden korter, waardoor je vaker in het donker zal hardlopen. Het wordt dan extra belangrijk dat je zorgt dat je goed zichtbaar bent als hardloper voor ander verkeer op de weg.

Om goed zichtbaar te zijn heb je verschillende opties. De meest simpele opties zijn led-armbanden, die je om je arm kunt bevestigen. Toch ervaren veel hardlopers dit als niet heel erg prettig. Een betere opties is het dragen van een lichtharnas. Deze vorm van hardloopverlichting is vaak voorzien van reflecterende strepen, en verlichting aan zowel de voor- als achterkant. Zo zie je ook nog eens waar je loopt!

6. Hardloopschoenen

Beste hardloopschoenen

Of je nu in de zomer of in de winter loopt, het hebben van de juiste hardloopschoenen is enorm belangrijk. Wanneer je niet over de juiste hardloopschoenen beschikt, loop je een verhoogd risico op blessures.

En dat geldt ook in de winter. Sterker nog, in de winter kan de ondergrond vaak bevroren zijn, ook de bospaden die normaal wat extra demping bieden. Zorg daarom dat je genoeg demping in je hardloopschoenen hebt zitten.

Een bijkomend effect van de lage temperaturen is dat het glad kan worden. Je hardloopschoenen kunnen hierbij ondersteuning bieden door over voldoende grip te beschikken.

Kortom, het hebben van de juiste hardloopschoenen is ook essentieel voor je hardloopkleding in de winter.

Benieuwd naar hoe je de juiste hardloopschoenen kunt vinden die aansluiten op jouw wensen en situatie, klik dan hier. Ben je nieuwsgierig naar onze aanbevelingen van hardloopschoenen, lees dan hier verder.

Meer weten?

Ben je nieuw in de wereld van hardlopen en wil je meer weten over beginnen met hardlopen, lees dan verder door hier te klikken. Ben je op zoek naar tips, reviews en vergelijkingsgidsen over hardloopuitrusting, klik dan hier. Wil je gelijk aan de slag en ben je op zoek naar inspiratie en de beste tips met betrekking tot je trainingen, klik dan hier.

Veelgestelde vragen

Kan ik gaan hardlopen wanneer het vriest?

Wanneer het vriest, betekent het dat de temperaturen onder 0 graden Celsius gaan. Ook dan kun je nog steeds op een verantwoorde manier hardlopen, zolang je je goed voorbereid op de kou. Zorg ervoor dat je beschikt over de juiste hardloopkleding in de winter wanneer de temperaturen zo laag zijn. Geef ook je spieren de tijd om goed op te warmen door middel van een warming-up.

Hoe zorg ik dat ik in de winter goed zichtbaar ben in het donker?

In de winter is het van extra groot belang dat je goed zichtbaar bent voor het overige verkeer. De winter brengt namelijk kortere en donkerdere dagen met zich mee. Om goed zichtbaar te blijven, is het een goed idee om te kiezen voor een lichtharnas tijdens het hardlopen.

Samenvatting

In dit artikel heb je gelezen wat je nodig hebt aan hardloopkleding in de winter om op een verantwoorde manier te kunnen blijven hardlopen. Zo heb je gelezen over de onderlaag, bestaande uit thermokleding, de isolerende tussenlaag en het belang van een goed windjack, muts en handschoenen. Daarnaast heb je geleerd hoe belangrijk het is om goed zichtbaar te zijn, hoe je daar voor kunt zorgen door middel van een lichtharnas en waarom het hebben goede hardloopschoenen in de winter misschien wel extra belangrijk is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *