Hardlopen wordt vaak gezien als een enorm belastende sport. Veel mensen denken dat het niet goed voor je lichaam kan zijn om lange afstanden hard te lopen, omdat het te veel belasting zou geven op je lichaam. Met name de belasting op je gewrichten, zoals enkels en knieën wordt als slecht verondersteld.

In dit artikel beantwoorden we aan de hand van meerdere onderzoeken de vraag “Is hardlopen goed voor je?” en hoe hardlopen je lichaam kan beïnvloeden. We kijken naar de invloed van hardlopen op je mentale gezondheid, het effect op de leefverwachting en de de invloed van hardlopen op je gewrichten.

Waarom is hardlopen goed voor je?

1. Hardlopen bevordert je mentale gezondheid

Uit een onderzoeksanalyse van 17 studies is namelijk gebleken dat hardlopers minder last hadden van depressies, angst en stress ten opzichte van niet-hardlopers. Daarnaast werd ook waargenomen dat de hardlopers beschikten over hogere psychologische gezondheid en over het algemeen in een betere mood zijn dan niet-hardlopers.

De studie concludeert dat hardlopen belangrijke positieve gevolgen heeft op de mentale gezondheid, voornamelijk op het gebied van depressies en angststoornissen.

2. Hardlopen kan jaren toevoegen aan je leven

Hardlopen verhoogt je leeftverwachting

Door hard te lopen in je vrije tijd kun je jaren toevoegen aan je leven. Zo is in een onderzoek uit 2015 waargenomen dat hardlopers 30% minder kans hadden op overlijden door alle oorzaken en 45% minder kans op overlijden door hart- en vaatziekten. Dit gaat samen met een toename in leeftverwachting met 3 jaar!

Het onderzoek concludeert uiteindelijk dat hardlopen in je vrije tijd gerelateerd is aan een significant verlaagd risico op overlijden door alle oorzaken en hart- en vaatziekten. Het verlagen van dit risico is al waargenomen voor hardlopers die slechts 5 tot 10 minuten per dag hardlopen op snelheden onder de 10 kilometer per uur.

3. Hardlopen kan je gewrichten verstreken

Vaak wordt onterecht gedacht dat het lichaam van een hardloper eerder versleten is. Voornamelijk de gewrichten zouden het zwaar te verduren krijgen. Ja, hardlopen geeft veel belasting op je spieren, gewrichten en botten. Toch is het niet per se zo dat het lichaam van een hardloper eerder versleten is. Integendeel zelfs. Het versterken van je gewrichten heeft belasting op deze gewrichten nodig.

Zo wijst Dr. Boswell van University Hospitals op recent onderzoek dat aantoont dat hardlopen in je vrije tijd (recreatief hardlopen) het ontstaan van osteoartritis, een vorm van artrose, doet afnemen ten opzichte van niet-hardlopers.

Hij voegt hieraan toe dat dit ook geldt voor recreatieve marathonlopers. Bij de competitieve elite hardlopers wordt wel een kleine toename in heup en knie osteoartritis waargenomen.

Meer weten?

Ben je nieuw in de wereld van hardlopen en wil je meer weten over beginnen met hardlopen, lees dan verder door hier te klikken. Ben je op zoek naar tips, reviews en vergelijkingsgidsen over hardloopuitrusting, klik dan hier. Wil je gelijk aan de slag en ben je op zoek naar inspiratie en de beste tips met betrekking tot je trainingen, klik dan hier.

Veelgestelde vragen

Is hardlopen ook goed voor beginners?

Ja, uit onderzoeken blijkt dat recreatief hardlopen zelfs al positieve effecten heeft op onder andere de leefverwachting voor hardlopers die slechts 5 tot 10 minuten per dag hardlopen (35-70 minuten per week).

Wil je beginnen met hardlopen, maar weet je nog niet precies hoe je dat aan moet pakken? Lees dan hier hoe je in 5 stappen kunt beginnen met hardlopen!

Hoe verandert je lichaam met hardlopen?

Hardlopen kan een flinke positieve bijdragen leveren aan je lichaam. Hardlopen is goed voor de conditie van je hart. Het verbetert ook je uithoudingsvermogen en geeft sterkere spieren en

Samenvatting

In dit artikel heb je antwoord gekregen op de vraag “Is hardlopen goed voor je?”. Aan de hand van meerdere onderzoeken heb je geleerd dat hardlopen je mentale gezondheid kan verbeteren, door voornamelijk het risico op depressie en angststoornissen te verlagen.

Daarnaast blijkt dat hardlopen je leefverwachting met drie jaar kan verhogen door het risico op overlijden door alle oorzaken en hart- en vaatziekten te verkleinen.

Tot slot heb je gelezen dat hardlopen je gewrichten juist kan versterken, aangezien de gewrichten belasting nodig hebben om sterker te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *